Φαβοκεφτέδες Με Βιολογική Φάβα Φενεού
O Σεφ μας αποκαλύπτει τα μυστικά για να φτιάξουμε μοναδικούς φαβοκεφτέδες με βιολογική φάβα φενεού
Συστατικά
- 500 γρ. φάβα βιολογική φενεού (αγρόκτημα Κουρούσια)
- 1 τμχ. κρεμμύδι μεγάλο (κομμένο σε τέσσερα κομμάτια)
- 2 καρφάκια γαρύφαλλο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο κατά προτίμηση)
- 100 ml Ελαιόλαδο
- 80-100 γρ. αλεύρι για το αλεύρωμα
- λίγο φρέσκο άνηθο (ψιλοκομμένο)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Οδηγίες Εκτέλεσης
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με περίπου 1,5 λίτρο νερό
- Καρφώνουμε το γαρύφαλλο σε ένα κομμάτι κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα κρεμμύδια και τη δάφνη και συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι.
- Μόλις πάρει βράση και αρχίζει να κοχλάζει, ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η φάβα.
- Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ανακατεύουμε και προσέχουμε μην κολλήσει η φάβα στο πάτο της κατσαρόλας.
- Μόλις λιώσει καλά η φάβα, πιεί τα υγρά της και σχηματιστεί ένας πηχτός πουρές το αφαιρούμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τη δάφνη με τα γαρύφαλλα και συμπληρώνουμε το ελαιόλαδο.
- Βάζουμε τη φάβα στο μπλέντερ και χτυπάμε ελαφρά.
- Απλώνουμε τη φάβα σε ένα ταψί ομοιόμορφα και την σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί για να κρυώσει περίπου 2 με 3 ώρες.
- Μόλις κρυώσει καλά και σφίξει τη ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά να σκορπιστούν ομοιόμορφα.
- Πλάθουμε τη φάβα ομοιόμορφα σε κεφτέδες
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι (λίγο πιο κάτω από την μέση του τηγανιού περίπου).
- Σε ένα ταψί ρίχνουμε τους κεφτέδες και το αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά και ομοιόμορφα.
- Τινάζουμε τον κάθε κεφτέ να φύγει το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά σε καυτό λάδι.
- Μόλις χρυσαφήσουν αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σημειώσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ:
Τα όσπρια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα φυτικής πρωτεΐνης, από την οποία λείπει το αμινοξύ μεθειονίνη. Αν συνοδέψουμε μια μερίδα δημητριακών μαζί με την κατανάλωση οσπρίων δημιουργούμε ένα πλήρες γεύμα καθώς τα δημητριακά περιέχουν το αμινοξύ που λείπει από τα όσπρια. Φροντίστε λοιπόν να συνοδεύετε τα όσπρια με ρύζι, ψωμί ή παξιμάδι. Επιλέξτε να συνοδέψετε και μια σαλάτα μαζί με το γεύμα σας η οποία θα σας βοηθήσει στη χώνεψη. Μπορείτε να επιλέξετε τριμμένο καρότο, κολοκυθάκια ή χωριάτικη (αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι) και αποφύγετε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ρόκα, μαρούλι, σπανάκι και χόρτα για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Εσείς δοκιμάσατε τη συνταγή; σας.